Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Atas arahan SKMM, mulai 2 Jul 2023, SMS dengan pautan URL di antara individual akan disekat.

SMS dengan pautan URL akan disekat mulai 2 Jul 2023.

Baca Lebih Lanjut

Shopee: 5 Tips untuk Mengembangkan Perniagaan anda dan Mula Berniaga di Marketplace

Bagaimana Shopee Membantu Usahawan Baharu Berniaga Online

Kelas harian percuma di Shopee University, dengan lebih daripada 75,000 pelajar dan 480 kelas pada tahun 2020.

Pengetahuan ekslusif dan sokongan komuniti melalui Program ShopeeXperts dan Bintang Komuniti
Shopee.

Sertai Kumpulan Facebook ShopeeUni Malaysia dan berhubung dengan lebih daripada 21,000 penjual!

Program ShopeeXperts

Program ShopeeXperts merupakan program usahawan Shopee sendiri! Sebagai ShopeeXpert bertauliah, anda akan mewujudkan kredibiliti anda sebagai jurulatih yang layak untuk mengajar penjual lain cara mereka boleh kembangkan bisnes di Shopee.

Apa Yang Ditawarkan Oleh Program Usahawan Ini

Terdapat kriteria kelayakan minimum yang dikenakan. Pemohon terpilih akan dimaklumkan melalui Pemberitahuan Tolak dalam aplikasi Shopee selewat-lewatnya pada 18 November 2022.

Semasa tempoh latihan, pemohon yang dipilih mempunyai kelonggaran untuk menghadiri kelas webinar secara langsung atau memilih kelas atas permintaan kami yang tersedia di sini. Pemohon juga boleh membiasakan diri dengan artikel Hab Pendidikan Penjual kami.

Proses Program Ini

Terdapat tempoh penilaian 3 bahagian dalam tempoh 5 minggu, di mana pemohon akan dinilai berdasarkan pengetahuan dan kemahiran latihan Shopee mereka melalui ujian MCQ, kajian kes dan latihan olok-olok. Setiap pemohon akan mengambil masa lebih kurang 3 hari untuk menyelesaikan penilaian.

Setelah berjaya menyelesaikan program usahawan ini, anda akan menjadi ShopeeXpert bertauliah, bersedialah untuk mengubah kehidupan orang lain!

Tertakluk kepada terma dan syarat.

5 Tips untuk Mengembangkan Perniagaan Anda dalam Talian dan Mula Menjual di Marketplace

Sudah semakin ramai usahawan muda yang mula berjinak-jinak dengan dunia perniagaan. Lebih-lebih lagi mereka yang mula menapak dalam bidang ini dengan meniaga secara dalam talian sebagai peniaga online. 

Fenomena ini dilihat bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan. Ianya mula menarik minat ramai usahawan muda untuk bina bisnes online selepas melihat bidang ini mempunyai potensi besar dan peluang yang cerah. Bukan sahaja ianya berpotensi besar dalam memajukan perniagaan, ia turut mempunyai kelebihannya yang tersendiri. 

Terdapat 5 tips berniaga dan bina bisnes online di Shopee.

Tips 1: Sediakan Logo, Nama Dan Lain-Lain

Tip pertama untuk mula perniagaan online ialah anda harus siap sediakan kedai anda dengan logo, nama, serta maklumat kedai yang lengkap untuk menambahkan keyakinan pelawat kedai. Klik di sini untuk artikel berkaitan.

Tips 2: Muat Naik Gambar Atau Video

Muat naik produk dengan butiran yang tepat beserta gambar atau video yang jelas untuk menarik perhatian pembeli dan menguruskan jangkaan. Klik di sini untuk artikel berkaitan.

Tips 3: Namakan Semua Produk Anda

Namakan produk anda dengan ringkas dan tepat agar produk mudah dijumpai di halaman hasil carian bakal pembeli. Klik di sini untuk artikel berkaitan.

Tips 4: Gunakan Strategi Hadiah Pengikut

Salah satu cara nak berjaya dalam bisnes online ialah dengan gunakan Hadiah Pengikut untuk meningkatkan jumlah pengikut kedai sekaligus meningkatkan kredibiliti kedai anda kepada pelawat lain. Klik di sini untuk artikel berkaitan.

Tips 5: Manfaatkan Alatan-alatan Di Pusat Pemasaran

Manfaatkan alatan-alatan di Pusat Pemasaran untuk menarik minat pelanggan dan meningkatkan hasil jualan, terutamanya semasa kempen. Klik di sini untuk artikel berkaitan.

 

Belajar Lebih Lanjut mengenai e-dagang dengan Universiti Shopee

Kumpulan Facebook ShopeeUni

  • Shopee Xperts & Bintang Komuniti
  • Dean Shopee Uni
  • Berita & Kemas Kini
  • Inisiatif Hubungan Komuniti

Seller Education Hub

  • Artikel Pelbagai Bahasa
  • Video Tunjuk Ajar
  • Webinar On-Demand

Webinar ShopeeUni

  • Kelas Harian termasuk Malam & Hujung Minggu
  • Bahasa Inggeris, BM & Mandarin
  • Kajian Kes & Demo Secara Langsung

Pautan Rujukan Seller Education Hub

Kursus Asas

Sesuai untuk penjual baharu yang ingin mula menjual di platform e-dagang Shopee. Pelajari semua yang anda perlu tahu untuk berniaga di Shopee di sini!

Kursus Pertengahan

Sesuai untuk penjual yang ingin belajar cara nak berjaya dalam bisnes online, menambah baik operasi dan pengurusan kedai Shopee. Ketahui cara membangunkan perniagaan anda di sini!

Kursus Intensif

Sesuai untuk penjual berpengalaman yang ingin belajar cara kembangkan bisnes dan mengekalkan prestasi kedai yang bagus. Tingkatkan kecemerlangan bisnes e-dagang Shopee di sini!

Webinar On-Demand

Sesuai untuk penjual yang ingin belajar cara-cara menjual tetapi tidak mempunyai masa yang cukup. Tonton webinar on-demand kami di sini!

Jadual Webinar

Sesuai untuk penjual yang ingin belajar dan bertanyakan soalan kepada pelatih kami. Daftar untuk webinar harian percuma ShopeeUni kami di sini!

Muat turun versi PDF di bawah.Geran sehingga RM5,000

CATEGORIES