Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Atas arahan SKMM, mulai 2 Jul 2023, SMS dengan pautan URL di antara individual akan disekat.

SMS dengan pautan URL akan disekat mulai 2 Jul 2023.

Baca Lebih Lanjut

Kami sedia membantu perniagaan anda

Kajian Kes Maxis eCommerce: Bagaimana XIXILI Menemui Kejayaan Dalam Memberi Keselesaan Yang Sempurna

Fesyen pakaian dalam jenama Malaysia XIXILI terkenal untuk wanita dari pelbagai bentuk dan saiz. Untuk memperluaskan jangkauan perniagaan, XIXILI mendirikan sebuah kedai e-dagang pada awal 2017 untuk melengkapkan saluran pengedarannya.

Persaingan sengit

XIXILI cepat menyesuaikan diri dengan perubahan landskap runcit dan bersaing dengan persaingan yang semakin sengit daripada jenama antarabangsa. Walaupun jenama XIXILI mempunyai kesedaran yang kuat di pasaran tempatan dan memperoleh trafik dalam talian yang stabil, mereka berusaha untuk meningkatkan bahagian pasaran melalui pelanggan baharu dalam talian.

Halangan yang dihadapi dengan pelancaran sebuah kedai web berpunca dari sifat perdagangan pakaian dalam: terdapat pelanggan yang mahu mencuba pakaian dalam sebelum membelinya bagi memastikan ia terbaik.

Dengan menggunakan pandangan yang diperoleh daripada pertanyaan pelanggan yang popular dan analisis prestasi kedai web, XIXILI mendapati bahawa pelanggan baharu tidak mempunyai pengetahuan dan juga keyakinan mengenai saiz dan ukuran yang betul.

Kajian ini disokong oleh analisis yang menunjukkan bahawa halaman arahan carta ukuran adalah salah satu halaman yang paling banyak dikunjungi.

Kesimpulannya, pelanggan memerlukan maklumat produk yang lebih terperinci serta panduan memilih pakaian dalam yang tepat. Bagaimanapun, mesej jenama XIXILI adalah memastikan ia selesa dan sempurna.

Pelan strategi baharu

Tiga objektif dibuat untuk kedai web sentiasa berkembang maju. Pertama, meningkatkan kesedaran jenama dan produk. Kedua, memperoleh pelanggan baru dalam talian, dan ketiga, meningkatkan pendapatan keseluruhan kedai web.

Menetapkan matlamat ini juga akan membantu mengatasi masalah utama: walaupun daya tarikan dalam talian yang ketara, minat pengguna tidak semestinya diterjemahkan menjadi pertumbuhan pendapatan e-dagang. Tanpa peningkatan bahagian pasaran, pertumbuhan selanjutnya akan menjadi terhad.

Oleh itu, strategi baharu untuk meraih pelanggan diperlukan – strategi yang dapat mendidik dan melibatkan pelanggan secara berkesan pada setiap peringkat perjalanan membeli-belah mereka.

Pada peringkat penemuan, kami melancarkan kempen 'Everyday Struggles: A Bad Bra Day', yang berlangsung dari 1–31 Mac 2019 untuk mendidik wanita memilih ukuran yang tepat dan saiz pakaian dalam yang sempurna. Pada peringkat penukaran, kami menggunakan kandungan pendidikan dan penjualan kilat yang dijalankan di Facebook dan Instagram, di mana kebanyakan penemuan produk berlaku.

Kempen tersebut memberikan pandangan berharga, meningkatkan relevansi iklan, dan peningkatan kadar klik-tayang (CTR) yang kemudiannya menurunkan kos per klik (CPC).

Di bahagian belakang, kami mengambil langkah untuk memastikan kedai web XIXILI dapat menangani lonjakan permintaan, terutamanya di sekitar majlis membeli-belah utama seperti jualan 11.11 dan 12.12. Khususnya, kami bekerjasama dengan AWS untuk memindahkan kedai web XIXILI ke AWS yang menawarkan pelbagai peningkatan prestasi dan keselamatan.

Ini termasuk AWS Auto Scaling, fungsi automatik yang menyesuaikan kapasiti untuk mengekalkan prestasi yang stabil dan dapat diramalkan dengan kos serendah yang mungkin; AWS CloudWatch, perkhidmatan pemantauan yang memberikan gambaran menyeluruh mengenai keadaan operasi kepada XIXILI; dan AWS CloudTrail, perkhidmatan yang memantau aktiviti akaun di seluruh infrastruktur AWS XIXILI.

Dengan penyelesaian ini, XIXILI dapat menjalankan operasi laman web dan kedai web mereka dengan lancar tanpa gangguan.

Maxis eCommerce Case Study: How XIXILI Found Success Delivering the Perfect Fit
Pemasaran yang tepat

Dengan menyesuaikan kandungan yang tepat dengan ketersediaan pelanggan – sama ada pengunjung baharu, pelanggan belum membeli atau kembali – iklan promosi atau tawaran yang tepat dapat digunakan untuk meningkatkan kadar penukaran.

Strategi menggunakan pelbagai iklan di mana setiap daripadanya disesuaikan untuk pelanggan tertentu yang terbukti jauh lebih efektif daripada membuat generalisasi di semua segmen pelanggan.

Ia amat penting untuk membuat pelan kandungan yang relevan dengan betul untuk setiap peringkat perjalanan pembeli. Sebagai contoh, pada peringkat penemuan video promosi untuk kempen 'Everyday Struggles: A Bad Bra Day' dilancarkan di Facebook dan Instagram. Mesej yang mempunyai kandungan yang sesuai menggambarkan perjuangan yang dihadapi wanita dengan pakaian dalam yang tidak sesuai.

Pada peringkat pertimbangan, bakal pelanggan yang terlibat dengan pautan Facebook dan Instagram XIXILI kemudian ditargetkan semula dengan iklan pendidikan yang mengajar mereka bagaimana untuk memilih pakaian dalam yang sesuai. Iklan tersebut juga mempamerkan produk dan ciri-ciri XIXILI.

Pada peringkat penukaran, penggiat kedai web aktif kemudian akan ditargetkan semula dengan tawaran menarik. Mereka yang belum membuat pembelian kemudian akan terlibat melalui kempen bot kupon Facebook sebagai galakan terakhir untuk mendorong mereka mencuba produk di luar talian di butik XIXILI.

Misi tercapai

Strategi baharu ini telah mencapai ketiga-tiga objektif. Di mana kesedaran produk berkenaan menjangkau pengguna dengan kadar penglibatan yang tinggi sebanyak 31.8%.

Tayangan halaman juga meningkat sebanyak 143% dan tempoh sesi meningkat sebanyak 88.1% dengan lalu lintas organik meningkat sebanyak 28%.

Matlamat untuk meraih pelanggan baharu juga dicapai dengan peningkatan yang ketara dalam Tambah ke Troli sebanyak 276.5%. Secara keseluruhan, jumlah pelanggan baharu meningkat sebanyak 110% dan bot kupon Facebook juga memperlihatkan sejumlah interaksi Messenger yang ketara.

Untuk tujuan meningkatkan pendapatan eDagang, kadar penukaran kedai web meningkat 129%, sementara jumlah transaksi meningkat sebanyak188%. Pendapatan juga meningkat sebanyak 122% dengan kenaikan keseluruhan ke atas perbelanjaan iklan (ROAS) sebanyak 132%.

Kejayaan eDagang yang dicapai oleh XIXILI adalah dengan memanfaatkan wawasan data lanjutan untuk memahami apa yang diperlukan oleh pengunjung mereka untuk meyakinkan mereka membuat pembelian dengan yakin. Seperti pakaian dalam mereka, strategi yang digunakan terbukti sangat sesuai.


Anda juga boleh, membawa perniagaan anda ke tahap seterusnya seperti XIXILI dengan pasukan memenangi anugerah kami.


CATEGORIES