Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Atas arahan SKMM, mulai 2 Jul 2023, SMS dengan pautan URL di antara individual akan disekat.

SMS dengan pautan URL akan disekat mulai 2 Jul 2023.

Baca Lebih Lanjut

Kami sedia membantu perniagaan anda

Soalan Lazim

Usage Based Internet

 • Kuota percuma yang diberikan amat mencukupi untuk keperluan pejabat/perniagaan biasa. Anda juga boleh menaik taraf ke pelan lebih tinggi dan menikmati lebih banyak kuota dengan penjimatan bulanan.

 • Sila berjumpa dengan pengurus akaun Maxis anda. Mereka akan mengesyorkan pakej Usage-Based Internet atau DIA yang paling sesuai berdasarkan corak penggunaan dan keperluan perniagaan anda.

 • Kuota percuma yang diberikan amat mencukupi untuk perniagaan biasa. Walaupun anda menggunakan lebih banyak kuota, anda masih boleh menikmati penjimatan dengan kadar pembayaran setiap penggunaan yang mesra perniagaan kami. Di samping itu, bil Usage-Based Interent anda akan dihadkan pada harga yang sama dengan standard DIA. Jadi anda tidak perlu bayar lebih daripada yang diperlukan untuk pakej standard DIA.

 • Anda boleh memantau penggunaan kuota anda di portal pelanggan Maxis, Maxis Business Hub. Anda akan menerima notifikasi melalui e-mel/SMS apabila penggunaan data anda mencecah 80% dari kuota yang diberikan.

 • Kami melakukan yang terbaik untuk menganalisis corak penggunaan anda, mungkin masih terdapat corak yang tidak diketahui. Oleh itu, Maxis hanya akan mengenakan komitmen minimum untuk langgan 5 bulan pertama, tanpa bayaran penggunaan tambahan dalam tempoh ini. Sekiranya pakej yang dicadangkan tidak mencukupi untuk perniagaan anda, anda boleh melanggan pakej Usage-Based Internet yang lebih tinggi atau tukar ke DIA biasa.

 • Ada dua pilihan untuk menaik taraf:
  Rujuk pengurus akaun Maxis anda atau hubungi 1919.
  Melalui portal pelanggan Maxis, Maxis Business Hub.

 • Ya, sekiranya kontrak anda sudah tamat.

 • Tiada gangguan atau masalah terhadap perkhidmatan, tetapi anda akan dikenakan caj sebanyak RM2.60 untuk setiap GB tambahan dan ia akan menjadi caj tambahan ke atas bil bulanan yang telah dipersetujui oleh anda.

 • Kami memahami bahawa anda mungkin perlu menaik taraf pakej disebabkan kemungkinan pengiraan penggunaan awal corak yang tidak tepat. Sila hubungi pengurus akaun Maxis anda untuk mendapatkan bantuan mengenai naik taraf pakej.

 • Pemasangan mungkin mengambil masa selama 8 minggu atau 30 hari bekerja dan bergantung pada pengurusan bangunan dan permit perbandaran.

 • Kontrak minimum dan pakej Usage-Based Internet adalah pelan Internet Khas kami yang paling berpatutan. Anda hanya perlu membayar untuk data yang digunakan sahaja (dalam Byte atau GB), yang memberikan lebih nilai untuk perniagaan anda.

 • Ya, tempoh kontrak minimum untuk pakej Usage-Based Internet adalah selama 24 bulan.

 • Sekiranya anda menamatkan Perjanjian sebelum tamat tempoh, anda hanya perlu membayar caj berulang bulan tetap untuk baki bukan yang tinggal kepada Maxis.

Sedia untuk daftar Pelan Usage Based Internet?

Soalan lazim hanya untuk tujuan penjelasan sahaja. Soalan lazim mungkin akan digubah dari semasa ke semasa. Sila rujuk Terma Penggunaan and Terma & Syarat produk dan/atau perkhidmatan untuk lebih maklumat lanjut.

Nak bercakap dengan kami?

Hubungi Perkhidmatan Pelanggan Maxis Business